Ceai Oolong

“Sanatate deplina intr-o singura ceasca.”

Publicitate

Ceaiul - Elixirul nemuririi

Din toate timpurile ceaiul a fost "elixirul care creeaza lacasul de nestramutat al nemuririi", dupa cum spun scrierile vechi ale chineziior. Legendele care insotesc fiecare ceasca de ceai sunt multe. Una dintre ele vorbeste despre descoperirea ceaiului si e legata de imparatul chinez Shen Nung (2737-2797 I.C.). Imparatul Shen Nung, ca o precautie igienica, bea numai apa fiarta fierbinte. Bucatarii trebuiau sa fiarba permanent apa, 24 ore din 24.

Legenda spune ca, intr-o buna zi, imparatul intra in bucatarie sa bea apa si in acel moment un vant puternic a adus in incapere frunze si crengute din gradina.

Acestea cazura in vasul cu apa clocotita. In fata bucatarilor stupefiati, imparatul se apropie de vasul in care apa incepu sa-si schimbe culoarea si in acelasi timp sa emane o aroma necunoscuta.
Imparatul a pus bucatarii sa guste, si vazand ca acestia au supravietuit, a gustat el insusi "licoarea". Si astfel, spune legenda, era ceaiului incepu. Era anul 2700 I.C., aceasta fiind data in care s-a preparat primul ceai.

Ceaiul este o bautura produsa de frunzele uscate ale plantei Camellia sinesis.

Compozitia chimica a ceaiului variaza in functie de recolta, conditii pedoclimatice si metoda de prelucrare. Ca si cofeina din cafea, theina continuta in ceai este un alcaloid care excita sistemul nervos central, facand sa dispara senzatia de oboseala. Frunzele tinere de ceai contin theina in cantitati mai mari decat cele mature si ceaiul obtinut din ele este de calitate superioara. Productia mondiala de ceai este estimata la 1,3 milioane tone anual.

Se cultiva in China, India, Banglades, Pakistan, Iran, Coreea de Sud, Sri Lanka, Taiwan, Japonia, Indonezia, Nepal, Australia, Argentina, Kenya.