Ceai Oolong

“Sanatate deplina intr-o singura ceasca.”

Publicitate

Clasificarea ceaiurilor

Exista patru feluri principale de ceai.

Ceai alb

Ceaiul alb este pregatit din muguri sau frunze tinere pe care se disting mici perisori albi. In ceasca este mai limpede. Gustul lui e putin mai pronuntat. Ceaiul Yin Zhen "ac de argint" este facut din muguri, iar ceaiul Ming Mei "spranceana zeului longevitatii" din frunze. Bai Mu Dan "Bujorul alb", intermediar intre "ace" si "sprancene", este produs din muguri si din primele doua frunze. Ceaiul alb este un ceai rezervat pentru momente speciale.

Ceai verde

Ceaiul verde este, pe langa apa, cea mai consumata bautura din lume.

Spre deosebire de ceaiul negru, ceaiul verde este nefermentat. Frunzele ceaiului sunt expuse aerului fierbinte care face ca enzima din frunze sa dispara si astfel procesul de fermentare nu mai are loc. Ceaiurile verzi au cea mai delicata aroma din toate ceaiurile si sunt considerate a avea mai multe beneficii si aplicatii terapeutice decat cele negre.

Daca ceaiul negru, chinezesc, este fermentat si apoi uscat, cel verde este uscat direct la o temperatura care nu degradeaza clorofila. Frunzele de ceai verde fiind lasate sa se oxideze putin, au mai putina cafeina decat alte tipuri de ceai. Majoritatea ceaiurilor verzi sunt oprite din procesul de fermentatie prin metode termice. Ceaiul preparat din frunze nefermentate are o usoara nuanta verde-galbuie, aroma delicata si gust natural. Uneori gustul ceaiului poate fi parfumat cu petale de iasomie.

Ceaiul verde a fost apreciat din timpuri stravechi ca un puternic medicament.

Devine din ce in ce mai clar pentru oricine ca ceaiul verde are un spectru foarte larg de prevenire a bolilor. Cercetatorii afirma ca ceaiul verde este folosit in Asia de mii de ani atat ca bautura, cat si ca medicament natural, iar astazi se dovedeste ca previne si trateaza foarte multe afectiuni, avand cea mai mare valoare medicala.

Ceaiul verde contine foarte putina cafeina, fiind cel mai natural ceai clasic. De la descoperirea sa, ceaiul verde a fost recunoscuta pentru proprietatile sale farmacologice:

Ceai oolong

In ceaiul oolong, oxidarea este oprita dupa aproximativ trei zile dupa culegere, si este procesat ca si ceaiul verde. Mai este denumit si Wulong sau ceai bleu-verde.

Ceaiurile oolong sunt deosebit de apreciate de chinezii bogati. Oolongurile din Formosa (sau Taiwan) sunt fermentate mai multa vreme, obtinandu-se ceaiuri mai intunecate, mai tari, cu savoare de fruct. Mai parfumate, mai dulci, mai putin bogate in teina decat ceaiurile verzi, ceaiurile oolong corespund mai bine "cerului gurii" occidentalilor.

Ceai negru

Pentru producerea ceaiului negru, frunzele de ceai sunt lasate sa se oxideze natural pentru un timp indelungat, pana la o luna. Aceasta forma de ceai este cea mai comuna in tarile occidentale. Ceaiul negru este cunoscut si ca ceai rosu.

Ceaiul negru este cel mai popular ceai din lume, fiind un ceai de consum zilnic in vest si nord-vest. Este ceaiul cel mai folosit in prepararea ceaiului cu gheaja (Ice Tea) si a ceaiului englezesc (English Tea).

Cu un continut mai ridicat de cafeina decat al ceaiurilor verzi, ceaiul negru contine, totusi, mai putina cafeina decat cafeaua. Exista un mare numar de dovezi care confirma faptul ca ceaiul negru protejeaza organismul impotriva bolilor cardiovasculare si a cancerului. De asemenea, ceaiul negru este util la curatarea canalului digestiv deoarece este emulsificator pentru grasimi, ajutand totodata la reglarea greutatii corpului.

Atat ceaiul verde, cat si cel negru au actiune diuretica, necesara, in special, persoanelor care sufera de rinichi. Sunt antiadipoase, laxative si stimulente respiratorii.

Sunt indicate persoanelor hipotensive, fiind excelente stimulatoare cardiace. Ceaiurile contin antioxidanti care protejeaza organismul impotriva radicalilor liberi, vitamine, dintre care cea mai importanta este vitamina C si saruri minerale.

Un consum zilnic de 2-3 cesti de ceai asigura un aport important de vitamine precum: B1, B2, B6, acid folic. De asemenea, frunzele arborelui Theea Sinesis contin tanin, aminoacizi, glucide si uleiuri volatile. O cana de ceai negru bauta zilnic previne si vindeca ateroscleroza.

Toate aceste tipuri de ceai provin din frunzele aceleiasi plante, Camellia sinesis. Doar procesarea acestor frunze duce la obtinerea a doua ceaiuri diferite. Frunzele de ceai negru sunt complet oxidate, in timp ce frunzele de ceai verde sunt usor prelucrate termic inainte de a fi uscate. Ceaiul este o bautura importanta, bauta deseori la evenimente sociale, in multe tari din lume.

Astazi, locuri unde se consuma ceai se pot gasi in majoritatea cartierelor si localitatilor chinezesti. Casele de ceai chinezesti ofera zeci de varietati si combinatii de ceaiuri calde si reci. China este patria ceaiului, avand o istorie de 4-5 mii de ani de cultivare a acestei plante. Calitatea ceaiului este determinata atat de regiunea de cultivare, de mediul inconjurator, cat si de metoda de preparare.