Ceai Oolong

“Sanatate deplina intr-o singura ceasca.”

Publicitate

Fascinanta instorie a ceaiului

Ceainariile au devenit o optiune de petrecere a timpului liber pentru multe persoane.

Atmosfera relaxanta, intima si o bautura calda intr-o ceaininc frumos decorat sunt numai cateva din elementele care ne imbie sa ne petrecem cateva ore intr-un astfel de local.

Istoria acestei plante isi gaseste izvoarele in partea de sud-est a Asiei, respectiv in nordul regiunii Burmei (Myanmar, India) si provincia Yunnan din China.

Importanta ceaiului in cultura si civilizatiile Asiei este foarte mare, motiv pentru care numeroase legende circula in jurul momentului descoperirii ceaiului.

O legenda chinezeasca povesteste ca in anul 2737 i. Hr., imparatul Shennong (dinastia Han) descopera ceaiul in timp ce bea apa fierbinte dintr-un bol, stand la umbra unui copac. Cateva frunze din acel copac se intampla sa cada in bolul imparatului. Culoarea apei se schimba, iar imparatul, curios, bea o gura din aceasta apa. Shennong este surprins de gustul placut al licorii si de proprietatile energizante ale acesteia, popularizand bautura in regatul sau.

O alta legenda, din timpul dinastiei Tang de data aceasta, coreleaza descoperirea ceaiului cu scoala budista Zen. Bodhidharma, fondatorul acestei scoli, meditase timp de noua ani in fata unui zid.

Filozoful adoarme dupa noua ani, si, trezindu-se, decide sa-si taie pleoapele ca pedeapsa pentru slabiciunea sa. Odata cazute pe pamant, pleoapele prind radacini, din ele crescand tufe de ceai.

Dovezi care sa ateste intrebuintarea ceaiului au fost gasite din timpul dinastiei Han (206-220), prima atestare scrisa fiind atribuita unui functionar chinez care a murit in anul 273.

In timpul dinastiei Tang, ceaiul deja avea o importanta covarsitoare in viata sociala a oamenilor. Ceainariile atrageau artistii vremii, iar ca o consecinta, Lu Yu (723-804) redacteaza primul tratat despre ceai : Cha Jing - Obiceiurile ceaiului.

Ceaiul va fi preluat si de Japonezi in aceasta perioada. De acest lucru se face responsabil un calugar budist pe nume Gyoki.

Ceremonialul de preparare si servire a ceaiului este un proces mai important chiar decat consumarea propriu-zisa a bauturii. In cadrul altor articole de pe site-ul nostru va vom prezenta si metodele de preparare a ceaiului.