Ceai Oolong

“Sanatate deplina intr-o singura ceasca.”

Publicitate

Prepararea ceaiului


Fiecare tip de ceai are propria sa metoda de preparare. De aceea este esenţial să stiti exact care modul de preparare al ceaiului in functie de tipul acestuia, astfel incat sa obtineti gustul sau adevarat.

Există o mare varietate de ustensile folosite în Japonia, în funcţie de ocazie, tip de ceai beat, regiune şi preferinţele individuale. Ustensile de ceai folosite la ceremoniile oficiale de ceai (Cha-no-Yu) sunt diferite de cele utilizate de zi cu zi la domiciliu. Mai jos este o introducere in diversele tipuri de ustensile folosite pentru a face ceai in viaţa de zi cu zi.

Ceainicul (Kyusu)
ceainic
Acesta este cel mai important instrument pentru prepararea ceaiului verde. Alegerea corecta a unui ceainic potrivit pt. tipul de ceai în curs de preparare, poate spori gustul si aroma acestuia. În general, indiferent de ce tip de ceai faceti, este bine ca mai intai sa preincalziti ceainicul cu apa fierbite, pe care o aruncati. Pentru ceaiul sencha şi cel verde, cum ar fi gyokuro, se foloseste un ceainic de mici dimensiuni. De cele mai mult ori acestea sunt din ceramica de culoare maro, cu un maner pe lateral care permite turnarea ceaiului, in timp ce se tine cu degetul mare capacul. Cele mai multe ceainice sunt dotate cu un filtru (sau ochiuri) la baza canalului de scurgere.
 
Cestile de ceai (Chawan)
cesti de ceai
La fel ca si in cazul ceainicelor, folosrea adecvata a cestilor poate spori savoarea ceaiului. Cestile micute sunt in general folosite pt ceaiurie de grad inalt, cum ar fi gyokuro. Consumul de ceai sencha in cesti mici reprezinta o abordare superficiala a ritualului. Cestile mai mari sunt in general utilizate pt a bea hojicha şi genmaicha. Culoarea alba a acestora incanta ochiul bautorului de ceai, care poate admira culoarea ceaiului.
 
Cutia de pastrare a ceaiului (Chazutsu)
cutie de ceai
Este foarte important ca frunzele de ceai sa fie ferite de umiditate si mirosuri. De aceea, folosirea unei cutii de calitate este binevenita. Cutiile de pastrare japoneze au de obicei doua capace, unul exteriror si celalalt interiror, pt. a asigura etanseitatea recipientului. Cutille uzuale sunt confectionate din metal.
 
Lingura de ceai (Chasaji)
lingura ceai
Aceasta este folosita pt a transfera frunzele de ceai din cutia de pastrare in ceainic. Acestea pot fi din lemn, bambus sau metal si trebuie sa permita utilizatorului masurarea cu usurinta a cantitatii de ceai manipulate. De obicei capacitatea unei lingurite este de 3 grame.

Principii importante pentru un ceai verde delicios

Frunzele de ceai se plaseaza in ceainic, peste care se varsa apa calda. Prepararea poate sa varieze in functie de obiceiurile locale, gusturile personale, ocazie, anotimp sau ora zilei. Va prezentam in cele ce urmeaza punctele cheie pt. a obtine un ceai delicios si o explicatie a metodelor standard de preparare.

Alegerea corecta a apei

Apa recomanda este cea cu un continut redus de calciu si minerale, care are o aciditate scazuta. Daca folositi apa de la robinet, este important sa fierbeti apa in prealabil, pt. a elimina mirosul de clor. Apa minerala imbuteliata trebuie evitata.

Relatia dintre temperatura apeim, aroma si gust

Temperatura apei joaca in rol important in stabilirea gustului si aromei ceaiului. Diversele tipuri de ceaiuri au nevoie de temperaturi diferite ale apei. Acest fapt se datoreaza faptului ca diversele componente ale frunzelor de ceai au nevoie de temperaturi diferite pt. a se dizolva.
Catehinele, care confera un gust astringent, sunt dizolvate la temperaturi de peste 80 grade Celsius, in timp ce taninul care confera aroma necesita o temperatura mult mai mica (aprox. 50 grade).

temperatura apei