Ceai Oolong

“Sanatate deplina intr-o singura ceasca.”

Publicitate

Producerea ceaiului

Producerea ceaiului implica mai multe faze, fiecare contribuind la realizarea unui ceai de calitate superioara. Aceste faze cuprind vestejirea, oxidarea, uscarea, ambalarea.

Vestejirea:
Scopul vestejirii este de a reduce umezeala din frunza de ceai cu pana la 70%. Ceaiul este intins pe o plasa, iar aerul cald indeparteaza umezeala in mod uniform. Procesul dureaza intre 12 si 17 ore. Dupa trecerea acestei perioade frunza este moale si pliabila.

Ceaiul este introdus intr-o masina speciala de rulat, proces ce confera frunzelor de ceai un aspect firav si rasucit. In decursul procesului de rulare frunzele sunt sfaramate, ceea ce determina inceperea unui alt proces. Astfel inlocuind traditionala rasucire, se folosesc doua metode pentru producerea ceaiului negru - ventilarea si sortarea prafului de ceai. Acest tip de ceai este de obicei ambalat in pungi.

 

Oxidarea:
Din momentul in care rularea este finalizata, ceaiul este pus fie in cosuri, fie este intins pe mese. Enzimele din frunzele de ceai intra in contact cu aerul si incep sa se oxideze. Intreaga savoare si tarie a ceaiului se creeaza in acest proces. In timpul acestui proces, frunza de ceai isi schimba culoarea de la verde la maro deschis, ajungand pana la maro inchis. Tot acest proces are loc la temperatura de 26 de grade Celsius. Oxidarea dureaza de la jumatate de ora pana la doua ore, ceaiul fiind cu atat mai inchis la culoare cu cat oxidarea dureaza mai mult.

Uscarea:
Oprirea procesului de oxidare se face atunci cand ceaiul este trecut prin uscatoare cu aer cald. Umezeala este redusa cu pana la 3% si dezactiveaza enzimele, astfel ca oxidarea va fi oprita de acest proces. Ceaiul uscat este gata acum sa fie sortat inainte de impachetare.

Ambalarea:
Ceaiul este impachetat in mod obisnuit, in cutii de lemn, unde inchis ermetic isi va pastra toata aroma. Dar in zilele noastre se prefera ambalajele atractive in pachetele mici sau pungi speciale de ceai. Oamenii sunt extrem de sensibili la ambalaje, de aceea sunt mai degraba atrasi de ambalaj decat de sortimentul de ceai.

Foarte putini oameni stiu insa ce sortimente de ceai sunt mai valoroase sau cele mai benefice pentru organism. Simplu fapt ca ceaiul vine din China sau alta tara recunoscuta pentru ceaiurile deosebite, nu inseamna ca acesta este bun. Fiti atenti la indicatiile scrise pe ambalaj si nu va lasati impresionati de culorile acestuia.

Ceaiul poate fi pentru necunoscatori doar o planta aromata cu diverse arome si culori. Dar trebuie sa stiti ca fiecare sortiment de ceai are aroma proprie, modul sau de a fi preparat si mai ales, beneficiile terapeutice sunt diferite.